Oleme oma väikeses ettevõttes Productory võtnud sihiks valmistuda AI ajastuks ning tutvustada loov-AI võimalusi nii ettevõtetele kui ka teistele organisatsioonidele.  Lihtsamalt öeldes, me teeme erinevaid AI koolitusi ja anname konsultatsioone. Uued AI tehnoloogiad võimaldavad meil järjest enamaid tööülesandeid masinate hoolde usaldada ja kõiki selliseid võimalusi püüame ka oma koolitustel tutvustada ja õpetada. 

Kuid kuidas on lugu meie endaga? On üldse võimalik sellist rahvakeeli “mees +  koer” ettevõtet AI abil paremini toimima panna? Ehk siis “mees+koer+AI” tüüpi ettevõtteks teha?

Meie igapäevatöö koolituste valdkonnas jaguneb laias laastus kolmeks: koolituste arendamine; turundus ja müük ning koolituse läbiviimine. Vaatamata asjaolule, et Kristiinale pisteti pea 20 aastat tagasi Tartu Ülikoolis pihku pedagoogiks olemist tõendav bakalaureuse kraad, oleme koolituste maailmas ikkagi uustulnukad. Seetõttu on meil abi ja tuge olnud vaja praktiliselt igas ettevõtte üles ehitamise etapis. Paljuski oleme toetunud erinevatele AI lahendustele. Millistele täpsemalt?

AI koolitusprogrammi arendamisel

Koolituste arendamise tsükkel on meil umbes selline, et poole aasta jooksul arendame päris uuel teemal välja umbes 2-3 moodulit. See sisaldab koolituse ülesehituse planeerimist; tööriistade mitmekordset katsetamist; taustamaterjalide otsimist ning lõpuks koolituse kujundamist jne 

Praktiliselt kõigis etappides on meil olnud kõrval lahti ka ChatGPT. Selle abil testime ja arendame ideid koolituse ülesehituse ja sisu kohta. Materjalide otsimisel on osaliselt abiks Microsoft Copilot. Siiski, palju materjali liigub meie jaoks ka sotsiaalmeedia kaudu: Twitteris (ei me ei kavatse seda X-iks kutsuma hakata), LinkedInis ja erinevates uudiskirjades. 

Kui koolitus jõuab kujunduse faasi, siis on meil tööriistakastis kolm tööriista. Kõige suurema osa teeb meie jaoks ära esitlusprogramm Gamma. Tegemist on AI-põhise slaidide tegemise tööriistaga, mis teeb suurema osa disainist sinu eest ära. Lisaks tõlgib slaide erinevate keelte vahel. Keerulisemad infograafikud kujundame Figmas. Illustratsioonid teeme Midjourneyga. Tõsi, paljud kasutavad kujundustööde tegemiseks ka Canvat ning vahel katsetame ka selle võimekusi, aga Jarmo ootused disainile on nii kõrged, et Canva on siiani neile alla vandunud. 

Kuigi erinevad tööriistad on uute moodulite välja töötamisel kõvasti abiks, siis üks asi, milles tänane loov-AI veel väga hea ei ole, on teemade olulisuse hindamine ja fookuse sättimine. Selles osas trumpavad elukogemused ja inimeste tundmine veel tehisintellekti õnneks üle. See tähendab, et lõpliku valiku koolitustel räägitavatest teemadest ning harjutustest teeme ikkagi ise.  Lõplikud järeldused teeme vahel klassis kui näeme, et mille peale kuulajal rohkem silm särama läheb. 

AI turunduses ja müügis

Kui välja arvata need mõned suved, millal Kristiina oma tädi ettevõttes jäätist müüs, siis turunduses- ja müügis oleme mõlemad üsna võhikud. Seega on ka siin maailmas abiks olnud AI. ChatGPT abil oleme püüdnud endale selgeks teha nii turunduse strateegilist kui ka praktilist külge. 

Väga võõras maailm oli meile sotsiaalmeedias tehtav turundus. Seega lasime erinevate formaatide tarvis AI-l tekste kirjutada. Konkreetselt oli abiks Writesonic, mis võimaldab kirjutada Twitteri postitustest kuni tootekirjeldusteni välja. See oli siis üsna alguses. Nüüd, kui oleme “kännu tagant” minema saanud, siis et selles osas me enam AI abi igapäevaselt ei vaja. 

Formaadid ja inimestele sobilikud stiilid on käppa saanud ning postitused sünnivad kiiresti. Kristiina on ennast positsioneerinud kui “vaese mehe” Pakendikeskus ja Jarmo püüab tehniliselt keerulisemaid teemasid lihtsas keeles lahti kirjutada. Aja jooksul on meil välja kujunenud ka omad stiilid, mida AI paraku väga hästi veel jäljendada ei oska. Võib-olla tulevikus, kui mõni AI tööriist suudab meie profiilid paremini selgeks õppida ja stiili jäljendada, siis võib selle teema juurde tagasi tulla. 

AI tööriistad mikroettevõtetele
"AI mees + koer tüüpi ettevõttes"

Mis müüki puudutab, siis siiani oleme olnud faasis, kus me ei ole pidanud aktiivset nn “laia tarbe” müüki tegema. Pigem oleme võtnud suuna klientide vajaduste paremale mõistmisele ja püüame pakkuda just nende vajadustest lähtuvat komplekti. Kliendisuhtlusega tegeleme ise. See tähendab, et kuigi tehnoloogiliselt on võimalik ka juba AI-lahendusi kasutada, siis meie läheneme igale kliendile personaalselt ning e-mailidele ja kõnedele vastame ikkagi ise. 

Kui vaadata müügiprotsessi laiemalt, siis siin on muidugi töölõike, kus oleme saanud AId ikkagi vaikselt hakata appi võtma. Näiteks oleme pakkumuste kokku panemise töölõigus katsetamas oma AI-müügiassistenti, mis suudab meie koolituste struktuuri ja ajakulusid teades vastavalt kliendi vajadusele täpseid koolituse ajaplaane koostada. Sellise assistendi ehitasime ChatGPT custom-GPT tehnoloogia peale ja hetkel testime aktiivselt. Vajadus tulenes asjaolust, et iga “rätseplahenduse” puhul võtab ajakava nuputamine omajagu aega ning seetõttu jäi pakkumuste esitamine meie jaoks venima. Nüüd on võimalik koolituse “kondikava” mõne minutiga paika saada ning kliendile pakkumine tunduvalt kiiremini välja saata. 

Kui GPT on testfaasi edukalt läbinud, siis teeme sellest ka pikema postituse.

AI koolituste läbiviimisel

Me teeme koolitusi ja konsultatsioone valdavalt näost-näkku pärismaailmas või siis “otseülekandena” mõne veebikonverentsi tarkvara nagu Microsoft Teams või Zoom vahendusel. Vahetu kontakt annab kuulajatele lihtsalt täiendava kogemuse, mida Youtube’i videosid või blogipostitusi lugedes ei saa. Tihtipeale tekib klassiruumis mõni vahva vestlus, nali või muu sündmus, mis toob kaasa “meie” tunde. See on midagi, kus AI (hetkel?) eriti appi tulla ei saa. Mõnikord on kuulajatel ka tehnilisi tõrkeid vms ja kõige lihtsam on neid lahendada ikkagi koha peal. 

Ehk siis koolitustel oleme nii kaua kui võimalik ikkagi füüsiliselt ise kohal ja räägime ise. 

No lisaks meeldib meile mõelda, et AI ei oska eriti hästi nalja teha ning just soe ja päevakajaline huumor on see, mida me oma koolitustel juurde pakume. Humoorikas koolitus aitab kuulajatel ennast mõnusalt tunda ja paremini ka uut infot vastu võtta. Nii me vähemalt ise arvame ja seetõttu peavad meie koolitustel osalejad paraku ka meie endi tehtud naljad ära kannatama. 

Kui unistavalt tulevikku vaadata, siis sealt muidugi paistavad võimalused kasutada hübriidseid lahendusi, kus osa meie koolitusest kannab ette tehisintellekti abil tehtud avatar. Kui vaadata, milleks Heygen või Elevenlabs juba täna võimelised on, siis ilmselt on see tulevik lähemal kui me arvame. 

Hetkel teeme nende tööriistade abil küll lihtsalt lahedaid seminaride avatare ning ennast veel koolitajatena digitaliseerida ei plaani. Meie panused on ikkagi peamiselt sellel, et inimesed vajavad õppimiseks vahetut kontakti ja inimlikku huumorit, olgu see siis nii hea või halb kui tahes. Seetõttu me päris 100% AI õpet veel enda ettevõtte kaudu tulemas ei näe.  

Kokkuvõttes

Millised kingsepad me siis oleme? Sellised algajad, võiks öelda. Nagu kogu ülejäänud maailm, siis ka meie alles õpime AI kasutamise ja juurutamise erinevaid nüansse ning mõne teema juures (näiteks slaidid) oleme juba päris rahul. Samas võime aga julgelt öelda, et ka meie saame veel päris palju automatiseerida ning AI abil enda ettevõtte konkurentsivõimet kasvatada. Lihtsalt erinevate tööriistade ja lahenduste katsetamise ning testimise aega on vaja. Mõned ämbrid oleme ka läbi kolistanud. Päris paljajalu me ballisaali veel marssinud ei ole, aga plätudes küll. Näiteks koosoleku salvestamiseks või transkribeerimiseks ikkagi täiesti vale tööriistada valinud. Õnneks on meil selline “mees+koer+AI” tüüpi ettevõte ning kui AI või mees ei oska, siis koer ikka vahel oskab…