Minu Facebooki ja X-i (aka Twitteri) sõnumivoog on täis tasutud reklaami, mis lubavad mulle avada saladustelaeka, kuidas ChatGPT abiga saada kohe 100x rikkamaks, 50 kg kergemaks ja selle kõrvalt 20 minutiga koostada ka ettevõtte blogisse artikleid.

Kuidas aga päriselt lugu on ja kas see, mis tundub liiga hea, et olla tõsi, on siis ikka tõsi või pigem peenike bluff? Otsustasin värskendada enda kogemust ja kirjutada tulemustest ausalt. Ütlen kohe ära, et kulutasin tõe teadasaamiseks päris palju aega. Ikka selleks, et te ei peaks selleks aega kulutama.

Mis see ChatGPT tegelikult on?

Kes veel ei tea, siis ChatGPT on sinuga vestlev juturobotist AI assistent. Ta peamine tegutsemimeetod on aidata vastata su küsimustele, olla sulle mõttepartner, täita mõtlemist nõudvaid ülesandeid. Ta on loodud OpenAI suure keelemudeli GPT-3.5 või GPT-4 peale (tasulises versioonis). Seega ta kannab endas võimekust luua tekstilist materjali kogu õpitud inimkonna teadmise baasil. Teoreetiliselt peaks ChatGPT olema ideaalne partner blogipostituse kirjutamisel. Kuidas on aga asi tegelikult, seda uurimegi.

Kuidas mitte kasutada ChatGPTd artikli kirjutamiseks?

Tuleb tunnistada, et ma ei ole eriline blogija. Mõned artiklid on aja jooksul siiski kirjutatud, kuid peamiselt inglise keeles. Paljudel juhtudel olen AI-d kasutanud, kuid pigem assiteerivas, inglise keelde tõlkivas funktsioonis. Samas mõne üksiku artikli väljatöötamise juures on AI roll olnud märkimisväärselt suurem.

Selleks, et oma kogemust värskendada, võtsingi ChatGPT uuesti ette ja palusin tal kirjutada artikli sellest, mis teeb ühe veebiartikli “heaks". Alustasin üsna lihtsatest promptidest nagu neid enamasti soovitatakse. Esimene katse oli väga lihtsa promptiga, mis kõlas nii:

"Kirjuta mulle põhjalik essee teemal: Kuidas kirjutada häid blogipostitusi. Kasuta korrektset eesti keelt. Essee kirjutamisel järgi parimaid tavasid ja keskendu loetavusele ja arusaadavusele.”


Ütleme nii, et selle prompti tulemusena ei sündinud eriliselt hea artikkel. Kirjutatud artikkel oli lühike, peakirju täis ning seetõttu jättis pigem mulje, et tegu on kiire Powerpointi outline’iga. Minu jaoks oli probleemiks see, et iga lõik, ehkki relevantne, oli kaetud liiga lühidalt.

image.png

Võid ise seda vestlust vaadata siit: https://chat.openai.com/share/d726d5ce-b9e7-459d-9cf6-510b6f82be92

Ma ei jätnud veel jonni ja proovisin siis uuesti ja palusin tal erilist tähelepanu pöörata teksti pikkusele. Samuti arvasin, et äkki ChatGPT jaoks on blogipostitus kui žanr midagi väga lühikest ja bulletpointidest koosnevat. Mis siis, kui paluksin tal kirjutada essee?

Uus prompt oli järgmine:

“Kirjuta mulle põhjalik essee teemal: Kuidas kirjutada häid blogipostitusi? Kasuta korrektset eesti keelt. Essee kirjutamisel järgi parimaid tavasid ja keskendu loetavusele ja arusaadavusele. Enne alustamist koosta plaan ja jaga essee konkreetseteks lõikudeks. Planeeri essee nii, et see oleks vähemalt 1500 sõna pikk. Kui oled saanud lõigud planeeritud, arvesta välja lõigu pikkus sõnades nii, et lõigud tuleksid enam-vähem ühepikkused.”


Algus oli lootustandev, kuid tulemus lõpuks üsna sarnane, ehk siis pealkirju oli palju, konkreetset kasulikku sisu aga vähe. Pärast seda olin juba lootust kaotamas ja soovisin ChatGPT klassifitseerida rubriiki: “Tore, aga tegelikult kirjutamiseks ei sobi".

Panin arvuti kinni ja läksin õhtu lõpetuseks hoopis Midjourneysse, et oma Instagrami kontole mõned uued AI kunstitööd luua.

Uus plaan: Ära kirjuta ChatGPT-ga blogipostitust!

Midjourneyga pildikesi luues tekkis järsku uus hüpotees: ilmselt on OpenAI tuuninud ChatGPT pigem andma lühikesi vastuseid korraga. Põhjus tundub loogiline - pika vastuse genereerimine on OpenAI-le kulukas. Lisaks annab treeningmaterjal GPT-4-le ilmselt juhised, et blogipostitused ja esseed peavad ohtralt sisaldama pealkirju. Selle tulemuseks on aga hakitud tekst, kus lõigu sisu ei aita eriti konkreetset teemat laiendada.

Otsustasin, et tuleb kasutada uut strateegiat: ära looda saada postitust ühe prompti ühe vastusena, vaid pigem kombineeri artikkel seeriast küsimustest ja vastustest üle mitme prompti. Lisaks eemaldasin oma promptist viited sellele, et tulemus peaks olema essee või blogipostitus.

Keskendusin promptis sellele, et püstitada ülesanne tehisintellektile aidata mul teemat sügavuti mõista, sest see oligi ju planeeritud artikli eesmärk. Uus prompt kõlas järgmiselt:

"Kehastu sisuturunduse eksperdiks ja anna mulle sügavat ja detailset nõu, kuidas kirjutada hea veebiartikkel. Tee nii, et alguses anna mulle ülevaade igast teemast, mida plaanid katta, ja siis, kui ütlen 'jätka', süvene igasse teemasse. Alustame!”

Selle prompti tulemusena koostas ChatGPT nüüd kõigepealt plaani, mis teemasid katta, ja siis jäi ootama mu edasisi käsklusi.

Sellise strateegia tulemuseks on see, et ChatGPT ei katsu mahutada kogu oma blogipostituse sisu ühte vastusesse ja iga vastus saab olla sisukam ja põhjalikum.

See strateegia kandiski vilja. Siiski pidin esimese paragrahvi valmimisel meenutama talle, et ma ei soovi vastuseid näha bulletpointides. Lisasin täiendava prompti

"Mul on raske lugeda, kui on nii palju vahepealkirju. Kas saaksid palun ilma ja ühtlase tekstina?"

Selle tulemusel hakkas ka lõikude loetavus paranema, kuigi ta kippus ikka punktikesi eelistama.

Strateegia viimane osa on mitte lasta ChatGPT-l unustada, millest ta juba rääkinud on ja millest ta veel rääkima peab.

Selleks kasutasin peale iga lõigu valmimist järgmist käsklust:

“Tee seni arutatust kokkuvõte ja korda üle järgnevad teemad, mis veel ees, ja siis liigu edasi.”

See võimaldab ChatGPT-l hoida mälus ka pikemat konteksti ja jätkata õigest kohast.

Kõiki neid trikke kasutades sain lõpuks ChatGPT jutu voolama ja iga lõik postitusest täitus enam-vähem piisavas mahus sisuga.

Muidugi see kõik tähendas seda, et lõpuks pidin vastavad lõigud ükshaaval kopeerima tekstiredaktorisse, et saada kätte tervikpilt, kuid see vaev on lõppkokkuvõttes üsna väike.

Kas on olemas "maagilisi" veebiteksti kirjutamise prompte?

Kahjuks pean tunnistama, et maagilisi prompte, mis ühe hingetõmbega ideaalse tulemuse annavad, ei ole. Seega kõik, kes väidavad, et õpetavad teile ühe prompti, mis kirjutab sinu eest blogipostituse 20 minutiga, on suure tõenäosusega pigem luiskajad.

Kunagi see võis isegi nii olla, sest veel mõni aeg tagasi oli ChatGPT-l märksa vähem piiranguid peal. Kuid kasutajate arvu tõusuga kasvasid hoogsalt ka ChatGPT käitamise kulud, ning OpenAI on väga selgelt otsustanud, et tuleb seada ka kuludele piiranguid.

Hetkel tundub, et peamiseks piiranguks (isegi tasulise versiooni puhul) on ühe vastuse pikkus. Ja kui vastuse pikkus on piiratud ning antud ülesanne on keeruline, siis ChatGPT optimeerib vastust moel, et võimalikult lühidalt ja seega ka pinnapealselt "tulemus koju tuua". Minu katsetuste põhjal võivad pikemad vastused jääda sinna 500-700 sõna kanti. Harva tuleb pikem vastus.

Kas custom instructionitest on abi?

Üks uus ChatGPT funktsioon on custom instructionid, mille eesmärk on kergelt tuunida antavate vastuste tooni ja stiili ning veidi ühtlustada AI persoonat üle vastuste. Ma proovisin custom instructioneid just esimeste promptide puhul, lootes, et ehk nad siis aitavad pikemat ja huvitavamat teksti luua.

Tulemus on kindlasti veidi märgata, kuid see ei aita ületada vastuse pikkuse probleemi. Toon siinkohal lihtsalt näite, milliseid juhendeid ma siis kasutasin.

image.png

Kui ChatGPT-st ei piisa, siis mida teha?

Nagu nägite, siis selleks, et ChatGPT-st parimaid tulemusi saada, tuleb proovida erinevaid lähenemisviise ja strateegiaid. Kui üks prompt ei anna soovitud tulemust, tasub proovida teist prompti või jagada ülesanne mitmeks osaks, et saada sisukamad vastused.

Sellele vaatamata võite jõuda veendumuseni, et ChatGPT ei ole ikkagi päris see tööriist, mis teie elu 100 korda paremaks teeb. Ma mõtlen just kirjutamise osas.

Sellisel juhul pakuks välja kaks tööriista mida ma olen samuti katsetanud ja mis keskenduvad just kirjutamisülesannetele.

Writesonic

Writesonic on tõhus kirjutamise tööriist neile, kes peavad vorpima tosinaid artikleid, mida keegi peale Google Boti ei loe. Turundusmaastikul teatakse seda SEO-na (search engine optimization).

Writesonicus on mitu erinevad wizardit, mis võimaldavad sul ülikiiresti valmistekste toota. Nii ei ole probleem kirjutada päevas näiteks 10 erinevat artiklit teemal, mida sisuturunduses silmas pidada.

Writesonicut saad ise proovida siit.

Või lugeda meie Writesonicu kokkuvõtet siit.

Copy.ai

Copy.ai on samuti AI-l põhinev kirjutamise tööriist, kuid ta on Writesonicust märkimisväärselt erinev. Copy.ai keskendub pigem dialoogile või chatile kirjutajaga ja kui chatist tuleb huvitavaid mõtteid, siis saab neid kopeerida Copy.ai tekstiredaktorisse toimetamiseks.

Seega ilmselt kõik see, mis ma rääkisin üleval ChatGPT abil kirjutamise kohta, kehtib ka copy.ai kohta.

Kokkuvõte

Kokkuvõttes võib öelda, et ChatGPT on võimas vahend teksti kirjutamisel, kuid selle kasutamine nõuab läbimõeldud strateegiat ja erinevate meetodite proovimist. Ühe prompti abil ei pruugi saada ideaalset tulemust, kuid erinevate promptide, juhiste ja lähenemisviiside kombinatsioon võib aidata luua sisukaid ja põhjalikke tekste.

Samuti tasub meeles pidada, et ChatGPT vastused on piiratud pikkusega, seega tuleb leida nutikaid viise, kuidas teha tekstist võimalikult sisukas ja loetav versioon. Kui ChatGPT ei paku piisavalt abi, võib kaaluda alternatiivseid teksti kirjutamise meetodeid. Üldiselt on oluline leida endale sobivaim lähenemisviis ja kasutada ChatGPT-d kui abivahendit, mitte kui täielikku asendust inimese loodud sisule.

Kuna mul on ChatGPT susbcription juba olemas, siis ilmselt ma ise täiendavat tööriista ei vaja ja katsun edaspidi ChatGPT’ga läbi ajada :)

P.S. See artikkel siin ei valminud ChatGPT abil :)

P.P.S. ChatGPT-ga valminud artiklit saab lugeda siit.