Läbi aastate on Apple ja Samsung võtnud mõõtu nii protsessorite võimsuse, nutitelefonide ekraanide suuruse ja kvaliteedi kui ka disaini osas. Üheks peamiseks “võidujooksu” alaks on viimase 5-6 aasta jooksul aga kujunenud kaamerad. Miks just kaamerad? Põhjus on lihtne - nutitelefonist on saanud meie põhiline fotoaparaat ja videosalvesti. Inimesed jäädvustavad oma elusündmusi aina enam just telefoni, mitte eraldiseisva foto - või videokaameraga. Seega on kaamerate kvaliteet muutunud ülioluliseks ostuargumendiks. Iga uue mudeliga üritavad nii Apple kui Samsung pakkuda järjest paremat fotode ja videote kvaliteeti. Räägitakse megapikslitest, optilisest ja digitaalsest suurendusest, säriajast, portreefunktsioonidest jne. Võidab see, kelle kaamera suudab pakkuda kõige muljetavaldavamaid tulemusi erinevates valgustingimustes.

Nüüd aga tundub, et seoses AI murrangulise arenguga on nende kahe võitluses avanemas uus peatükk: konkurents parema tasku-tehisintellekti valdkonnas. Tundub, et mõlema uus eesmärk on muuta nutitelefon personaalseks superassistendiks, kes suudab kasutajat igal sammul aidata. Mida paremini suudab assistent inimese käitumist, eelistusi ja vajadusi ette ennustada ning neile reageerida, seda kasulikumaks ta muutub. Samuti on oluline, et suhtlus assistendiga oleks võimalikult sujuv ja loomulik.

Siit võib järeldada, et kuigi kaameratest on saanud nutitelefonide puhul oluline müügiargument, siis järgmise suure arengu toob tõenäoliselt hoopis tehisintellekt.

Kui üks neist suudab pakkuda tõeliselt muljetavaldavat AI-põhist kasutajakogemust, mis muudab telefoni asendamatuks assistendiks, võib see osutuda oluliseks kaalukeeleks konkurentsiheitluses.

Created with Midjourney, prompt by Jarmo Tuisk

Kas koostöö Google’ga toob Apple’le vajaliku kiirenduse?

Juba mõnda aega on valvsamad tehnoloogiaajakirjanikud ja muidu tehnoloogiahuvilised küsinud, et mida siis Apple praegu AI valdkonnas teeb? Ehkki Apple’l midagi konkreetset tarbijale veel välja pakkuda pole, siis mitmed sammud viitavad, et aktiivsem tegevus AI integreerimiseks on käimas. Siin mõned näited viimastest uudistest:

Kuid vast kõige põnevam uudis on vast see, et Apple on väidetavalt alustanud läbirääkimisi Google'iga, et litsentseerida nende generatiivse AI mudelite komplekt Gemini oma iPhone'ide jaoks. See võiks kujuneda murranguliseks uudiseks kogu AI tööstuses.

Gemini integreerimine annaks Apple'ile kiire ligipääsu tipptasemel AI tehnoloogiale ilma, et peaks seda ise nullist arendama. See võiks tuua kaasa väga võimekaid AI-põhiseid funktsioone iPhone'ides, alates nutikamast Sirist kuni generatiivse AI rakendusteni loovtööks ja probleemide lahendamiseks.

Samas on veel palju lahtisi otsi - millised saaks olema konkreetsed Gemini põhised funktsioonid, kuidas tagatakse kasutajate andmekaitse, millal see koostöö reaalselt käimma läheb? Kuid kui kaks tehnikahiiglast tõepoolest jõud ühendavad, siis võime oodata midagi tõeliselt põrutavat.

Apple pidas ka väidetavalt läbirääkimisi OpenAI-ga, mis näitab, et ettevõte hoiab ka alternatiivsed võimalused lahtisena.

Seega lähitulevikus võime  oodata iPhone'ides hoopis teistmoodi, AI-keskset kasutajakogemust. Olgu selleks siis nutikam Siri, generatiivse AI rakendused või midagi täiesti ootamatut, midagi AI valdkonnas on Applelt ka lähiajal oodata. Nii et tasub hoida silm peal edastel Apple'i AI-arengutel.

Created with Midjourney, prompt by Jarmo Tuisk

Samsung jõudis esimesena reaalsete lahendustega turule

Kui Apple'i tehisintellekti plaanid on alles saladusloori taga, siis Samsungi loov-AI funktsioonid on juba integreeritud nende tippmudelitesse (Samsung Galaxy S24 jt)

Samsungi “Galaxy AI'sse"  on kombineeritud nii seadmepõhist kui ka pilvepõhist tehisintellekti. Meil kahjuks ei ole väga palju infot, et milline suur keelemudel mudel täpselt Samsungi telefonis lokaalselt töötab, kuid see võib olla edasiarendus Samsungi varasemast Samsung Gauss  suurest keelemudelist mudelist. Samas on ka pakutud, et tegemist on Google Gemini Nanoga.

Galaxy AI pakub kasutajatele ridamisi erinevaid AI funktsioone, mis on integreeritud telefoni tavapärastesse rakendustesse, muutes nende kasutamise siis mugavamaks. Olgu siiin näidetena toodud siis kasvõi "Circle to Search", koosolekute transkribeerija, Chat ja Note Assist kirjutamise abilisena, generatiivne fotode redigeerimine ja palju muud.

Samsungi tuleviku strateegia sisaldab tõenäoliselt üha sügavamat AI integreerimist nii riist- kui tarkvarasse. Võib oodata nutikamaid assistente, veelgi võimekamaid generatiivseid pilditöötluse funktsioone ja mitmeid uusi rakendusi produktiivsuse ja meelelahutuse vallas.

Suur küsimus on see, kas Samsung suudab oma praegust edu hoida ja kas nende oma AI mudelite arendus ja partnerlus Google'iga osutub pikas perspektiivis piisavaks.

Apple vs Samsung - Kes võidab taskutehisintellekti võidujooksu?

Apple aeglane start ei tähenda muidugi seda, et Samsung on juba turuliidri positsiooni saavutanud ja võib ennast mugavalt tunda. AI maastik areneb meeletu kiirusega ja konkurents on tihe. Apple'i võimalik partnerlus Google'iga Gemini osas näitab, et ka nemad on valmis jõulisi samme astuma.

Samas on Samsungil juba toimiv koostöö Google'iga ja lisaks oma enda Bixby assistendile pakuvad nad ka Google Assistenti integreerituna oma seadmetesse. Veel on neil mitmed pilvepõhised AI funktsioonid taustal ja need on tegelikult pakutud just Google’i poolt.

***

Aga kes siis lõpuks võidab selle AI võidujooksu? Siin on kaks võimalikku tulevikustsenaariumi:

1. Samsung säilitab edumaa tänu enda arendatud mudelitele ja pikaajalisele koostööle Google’ga

Samsungi suur eelis on see, et nad on juba praegu turul reaalsete ja praktiliste AI lahendustega. Nad koguvad väärtuslikke andmeid ja kasutajakogemusi, mida saavad kasutada oma tehisintellekti pidevaks parendamiseks. Kui nad suudavad hoida innovatsioonitempot ja tuua järjepidevalt turule uusi põnevaid AI-funktsioone, võivad nad oma edumaad säilitada või isegi suurendada.

Kui Apple hilineb oma AI-lahenduste turule toomisega või need ei suuda pakkuda sama "vau-efekti"i, võib Samsung oma positsiooni tugevdada. Seda eriti juhul, kui Samsungil õnnestub oma AI-lahendused viia ka keskmise ja odavama hinnaklassi seadmetesse, hõivates seal nii suurema turuosa.

2. Apple tuleb mängust tagasi ja tõuseb liidriks tänu partnerlustele ja innovatsioonile

Teisalt ei saa kunagi alahinnata Apple'i võimekust tulla välja millegi tõeliselt revolutsioonilisega. Kui nende plaanid koostööks Google'iga Gemini integreerimiseks peaksid teoks saama, võib see mängu kiirelt tasakaalustada. Google'i tehisintellekti võimekuste toomine iPhone'idesse koos Apple'i enda innovatsiooniga võib luua väga võimsa kombinatsiooni.

Isegi kui Google'i partnerlus ei realiseeru, on Apple'il tohutult ressursse ja talenti, et arendada oma AI-lahendusi. Kui nad suudavad tulla turule millegi tõeliselt uuendusliku ja muljetavaldavaga, näiteks super-Siriga, mis suudab pakkuda seninägematuid võimalusi, võivad nad kiirelt Samsungile järgi jõuda ja möödudagi.

Apple'i ekosüsteemi ja brändilojaalsust ei saa ka alahinnata. Paljud kasutajad ootavad pikisilmi, mida Apple AI vallas välja pakub ja on valmis kiirelt uusi funktsioone omaks võtma.

***

Minu arvates saab edaspidi konkurents olema just virtuaalassistentide  valdkonnas ja võitjaks tuleb see, kelle assistent on parem, kiirem, multifunktsionaalsem.

Kuigi Apple partnerlus Googlega aitab ta mahajäämusest üle, siis päeva lõpuks ei aita see Apple’l eristuda. Selleks on vaja kas ise oma suur multimodaalne mudel arendada tänaste tippude nagu Claude 3 tasemele või leida Google’st võimekam AI arenduse partner.

Kokkuvõtteks, AI võidujooks Apple'i ja Samsungi vahel on alles hoogu kogumas ja lõplikku võitjat on tõsikindlalt raske ennustada. Praegu on Samsungil küll edumaad reaalsete lahendustega, kuid Apple'i potentsiaal tulla mängu tagasi mõne revolutsioonilise uuendusega on alati olemas.

Kumb stsenaarium ka ei realiseeruks, on selge, et suurimad võitjad on lõppkokkuvõttes tarbijad. Mõlema tehnoloogiahiiu pingutused AI-võimekuste arendamisel toovad meile üha nutikamaid, personaalsemaid ja mugavamaid nutitelefone.